facebook

14 hemligheter om din katt – känner du till alla?


Älskar du katter? Eller är du kanske kattägare? Visste du i så fall att en person som älskar katter kallas för ”ailurofil”? Om du är en sån person kommer du nog älska den här listan!

Även om du kanske kände till några av punkterna nedanför vågar jag nästan garantera att du inte kände till dem alla!

Se hela listan nedanför, och låt dig beundras! Glöm inte att dela artikeln med dina kattälskande vänner, så de också kan ta del av katternas hemligheter!

1. Tål inte komjölk.

Med andra ord borde Pelle Svanslös och alla hans vänner ha blivit rejält risig i kistan när kamerorna släcktes av alla mejeriprodukter de satte i sig.

2. Dess nos är som ett fingeravtryck.

En zebras ränder är alltid unika i sitt slag, varje människa har olika fingeravtryck – och likaså har kattens nos ett alldeles unikt mönster.

3. Din katt har 14 gånger bättre luktsinne än vad du har.

Kanske tål att tänkas på. Det du inte känner kommer din katt med största sannolikhet åtminstone att känna. Men ha också i åtanke att en hund har cirka 1 000 gånger bättre luktsinne än vad vi människor har (mätt i luktceller).

4. Katter sover två tredjedelar av sitt liv.

En människa sover bort cirka en tredjedel av sitt liv, lite mindre. En katt däremot sover i mer än halva sitt liv – cirka två tredjedelar för att vara exakt. Resterande tid verkar den ägna åt att tvätta sig, så ta vara på den tid den ger dig!

5. Att kisa är en vänlighetsgäst.

En katt kisar mot dig för att visa att den tycker om dig. Vad många inte vet är att katter dessutom uppskattar om man gör så tillbaka. Så, vad väntar du på? Hem och kisa mot din katt! Genast!

6. Katter kan forma cirka 100 olika läten.

Även om hunden har ett bättre luktsinne än vad katten har, så kan den åtminstone inte göra lika många läten. En hund kan bara göra cirka 10, medan katter kan forma upp till 100 olika läten. Just kattens jamande menar forskare är riktat till människor, då katter mest spinner, kuttrar eller fräser sinsemellan.

7. Katter kan inte känna sötma.

Även om man aldrig någonsin bör ge socker till sitt husdjur så kan man också ha i åtanke att OM man skulle få för sig att göra det till sin katt, så är det i princip lönlöst. Katter känner nämligen ingen sötma, till skillnad från alla andra däggdjur som forskare har undersökt. Katter verkar nämligen inte alls gå igång på sötsaker.

8. De hör bättre än hundar.

… och luddet som sitter i deras öron filtrerar dessutom bort ljud och smuts. Smart, va?

9. Hankattens penis är taggig.

Taggarna kan liknas med hullingar, som river i honan vid parning – vilket gör svinont – men också stimulerar till ägglossning. De skrapar även bort ”spår” efter eventuella rivaler. Inte undra på att det är ett jäkla liv när katter ska para sig. Om du vill se hur en riktig kattpenis ser ut kan du klicka HÄR (öppnas i en externt flik).

10. Katter kan i princip självläka.

Tamkatter spinner på ljudfrekvenser som enligt forskare stimulerar skelettuppbyggnad (mellan 25 Hz och 50 Hz). Inte undra på att de känner sig kränkta när de måste iväg till veterinären.

11. Kan hoppa 5 gånger sin egen längd.

Om vi människor var lika duktiga på att hoppa som katter är, skulle världsrekordet ligga på cirka 9,75 meter. Med andra ord är en katt extremt duktig på att hoppa.

12. Kan föda 3-7 ungar var fjärde månad.

Ett kattpar skulle teoretiskt sett kunna bli en gigantisk kattfamilj på 420 000 katter inom loppet av bara sju år.

13. En kartong betyder trygghet.

Du som har katt och har lämnat någon låda eller kartong framme har säkerligen också märkt att du med stor sannolikhet kan hitta din katt där i. Att gömma sig är ett sätt för dem att hantera miljöförändringar och stress, enligt studier gjorda på Utrecht University i Holland.

14. Katter svettas genom trampdynan.

Om du aldrig har tänkt på det så kanske du tänker på det hädanefter: en varm katt kan nämligen lämna små fuktiga tassavtryck efter sig. Gulligt, va?

Uppskattade du artikeln? Dela den i så fall med dina vänner, så de också kan ta del av den!


Gillar du detta? Dela med dina vänner!

208 DELNINGAR
41
208 DELNINGAR, 41 points
What's Your Reaction?
Angry Angry
6
Angry
Cute Cute
9
Cute
Fail Fail
23
Fail
Geeky Geeky
23
Geeky
Lol Lol
10
Lol
Love Love
40
Love
OMG OMG
14
OMG
Win Win
11
Win
WTF WTF
9
WTF

14 hemligheter om din katt – känner du till alla?

Logga in

återställ lösenord

Back to
Logga in
Choose A Format
Story
List
Video
Audio
Image